1 Je hersenen

Wat weet jij al over je hersenen? Maak deze test voor je de rest van deze pagina leest!

Met onze hersenen doen we al ons denkwerk. Al onze sensoren zijn aan onze hersenen gekoppeld zodat we de buitenwereld kunnen ervaren. We onthouden, hebben emoties, lossen problemen op, maken ons zorgen, dromen over de toekomst en besturen onze lichaam met onze hersenen.

Voor zo’n geweldig orgaan ziet je brein er niet heel interessant uit. Het is een bal van grijsachtig kronkelend weefsel, ongeveer even groot als twee vuisten bij elkaar. De hersenen zitten in onze harde, dikke schedel met membranen en vloeistoffen ter bescherming.

Hoe de hersenen communiceren
De hersenen zijn een deel van het zenuwstelsel. Samen met het ruggenmerg vormt het het centrale zenuwsysteem. De hersenen zijn verbonden met zenuwen die door het lichaam lopen. Zenuwen van onze zintuigen (horen, zien, tast, etc.) sturen signalen naar de hersenen om te vertellen wat er buiten allemaal gebeurt. De hersenen sturen ook signalen via zenuwen naar spieren om ons lichaam rond te bewegen.

Delen van de hersenen

  • Cerebrum – Het cerebrum is het grootste deel van het brein. Het is het grijze rimpelige bovendeel. Het oppervlak van het cerebrum heet de hersenschors. Verschillende delen van het cerebrum zorgen voor verschillende delen van het lichaam. Het achterste deel zorgt voor zicht, terwijl andere delen zorgen voor functies zoals beweging, gehoor, taal, en aanraking.
  • Cerebellum – Onder aan de achterkant van je brein zit het cerebellum. Dit is het deel dat zorgt voor motorische beweging. Het verwerkt alle motorische berichten die binnenkomen via de zenuwen, en bepaalt wat je ermee moet doen. Het cerebellum kan door oefening bewegingen leren, zodat we dingen kunnen doen als fietsen of typen zonder erover na te denken.
  • Hersenstam – Hier sluiten de hersenen aan op het ruggenmerg. Ook veel automatische functies worden hier bestuurd, zoals hartslag, ademhaling en het verteren van voedsel.

Geheugen
De hersenen hebben twee soorten geheugen: kortetermijn- en langetermijngeheugen. Wetenschappers zijn nog steeds aan het bestuderen hoe geheugen precies werkt, maar we weten dat het kortetermijngeheugen zorgt dat we dingen heel kort kunnen onthouden zonder het te herhalen of oefenen. We kunnen echter niet veel dingen opslaan in het kortetermijngeheugen, en zoals de naam al doet denken duren zulke herinneringen niet heel lang. Hoe gaat dat in zijn werk?

Het brein heeft energie nodig
Je hersenen bewegen misschien niet, maar ze hebben een hoop energie nodig. Energie wordt naar de hersenen gestuurd via ons bloed. Er zijn veel bloedvaten en bloed stroomt de hele tijd door onze hersenen. Ze gebruiken zelfs ongeveer twintig procent van de energie in je lichaam!

Twee helften
Het brein bestaat uit twee hersenhelften. Omdat de zenuwen elkaar kruisen als ze de hersenen binnenkomen, bestuurt linker hersenhelft de rechterkant van ons lichaam, terwijl de rechterhelft onze linkerkant bestuurt. Iedere helft heeft ook gespecialiseerde besturingsfuncties. Wat iedere helft doet hangt ervan af of je links- of rechtshandig bent. Een rechtshandig persoon gebruikt de linkerkant van de hersenen voor taal en nummers, terwijl de rechterkant artistieker is en wordt gebruikt om voorwerpen te herkennen.

Bron: http://www.brainkids.nl/

MEER WETEN?

 

http://www.schooltv.nl/video/hoe-werken-je-hersenen-heel-veel-tegelijk/

https://www.schooltv.nl/video/hersenen-hoe-werken-je-hersenen/

http://www.activeerjehersenen.nl/

 

terug naar inhoudstafel / verder naar volgende onderwerp