Slaap is iets raars. We sluiten onze ogen en we zijn weg, naar een andere wereld die we ondergaan zonder er controle over te hebben en die we niet bewust beleven. Slaap wordt hierdoor vaak geassocieerd met de dood, bijvoorbeeld in mythen en sprookjes. We beschouwen slaap als iets passiefs en vaak als een verspilling van kostbare tijd. Bij tijdsdruk is slaap dan ook het eerste waarop wordt beknibbeld. Onder andere bij jongeren, zakenlui en politici bestaat er zelfs een soort machocultuur rond weinig slapen. ‘Slapen doe je als je dood bent’, hoor je vaak.
Nochtans is slaap ontzettend belangrijk! Een slechte ‘slaaphygiëne’ heeft een invloed op je hersenen, je geheugen, je leren.
Hoeveel slaap heeft een kind nodig?
Het aantal uren slaap dat een kind nodig heeft, hangt af van de leeftijd.
- 1 tot 3 jaar: 12 tot 13 uur per dag
- 4 tot 7 jaar: 10 tot 11 uur per dag
- 8 tot 11 jaar: 9 tot 10 uur per dag
- 12 tot 15 jaar: 8 tot 10 uur per dag
De uren hierboven zijn gemiddelden. Sommige kinderen hebben wat meer en andere wat minder slaap nodig. Als je ’s ochtends probleemloos opstaat, niet humeurig bent en op school normaal functioneert, is dat meestal een bewijs dat je genoeg geslapen hebt.
(Bron: www.vrt.be/vrtnws)
Hoe is het met jouw slaap gesteld?
In de klas ga je met dit lespakket (PDF) aan de slag! Slaapwel … Euh … Veel plezier!
In de krant verscheen in mei 2018 dit artikel: Steeds meer kinderen slapen slecht: smartphone en tablets vaak boosdoener
Meer weten?
– Schooltv: Waarom is slapen goed voor je?
– Clipphanger: Waarom slapen we?
– Universiteit van Vlaanderen: Wat gebeurt er met je brein als je slecht slaapt?