iPad

Lees het schoolreglement er goed op na om te weten wat wel en niet kan met de iPads.

Maak goeie afspraken met je vakleerkrachten over de te gebruiken cursussen, de manier van werken in de lessen, de manier waarop cursussen worden aangeboden, enz.

Lesmateriaal (handboeken en werkboeken)
Het is belangrijk om hierover goed af te spreken met je vakleerkrachten. Er zijn verschillende mogelijkheden:
– de leerkracht werkt met een hand- en/of werkboek van een uitgeverij (op papier)
– de leerkracht werkt met een hand- en/of werkboek van een uitgeverij (digitaal)
– de leerkracht werkt met eigen ontwikkeld materiaal (digitaal)

Voor de werkboeken van Uitgeverij Pelckmans zou op de iPad van je school de app Digiboek moeten staan, met daarin de boeken die wij op school gebruiken.
Jouw school zal hierover afspraken moeten maken met de uitgeverij.

Draadloos internet
PElk klaslokaal heeft een eigen netwerk. Het netwerk heeft altijd de naam van de klas (A108, B205 …). Het is belangrijk om altijd met het juiste netwerk verbonden te zijn, om bv. te kunnen verbinden met de AppleTv om te kunnen projecteren.

Je logt in op die netwerken als ‘bezoeker’ (in te vullen in vakje ‘voornaam.naam’). Het wachtwoord kan je verkrijgen in het ict-lokaal (B006) of bij de stagementoren.

Betalende apps
Dit zijn de betalende apps die alle leerlingen (en dus ook leerkrachten) op hun iPad moeten hebben. Als jij een iPad van jouw school gebruikt, zouden deze al moeten geïnstalleerd zijn.
PDF Expert
Keynote (gratis op iPad 4 e.v.)
Pages (gratis op iPad 4 e.v.)
Numbers (gratis op iPad 4 e.v.)
Calculator #
– Garage Band (gratis op iPad 4 e.v.)
Explain Everything

Wil je meer info over de specifieke apps, dan vind je al heel wat via deze link.

Gratis apps
Het moet ook mogelijk zijn om zelf gratis apps te installeren op de iPad. Check op jouw school of dat kan; of er bv. geen beperking op staat.

Deze gratis apps kan je nodig hebben:
– een scanner voor QR-codes
– Google Drive en/of Dropbox
– Voor het indienen van digitale taken en toetsen: Showbie (Zelf maak je via de website van Showbie een eigen account aan. De vakleerkracht kan jou dan koppelen aan zijn/haar klas(sen) in Showbie, zodat jij er ook mee aan de slag kunt.)

Vind je een gratis app die de moeite waard is voor je les, vraag dan eerst aan de vakleerkracht of dat kan (en of de leerlingen geen alternatief voor die app op hun iPad hebben staan). Sowieso kan er niet aan leerlingen gevraagd worden om een extra betalende app te installeren.

Google Drive en/of Dropbox
Al onze leerkrachten hebben sowieso een account op Google Drive. Het kan dus ook handig zijn om er zelf een aan te maken, mocht je nog geen account hebben.

Zo kan je per vak een map aanmaken waarin je al je lesvoorbereidingen, werkblaadjes en je agenda (planning) op een gestructureerde manier bewaart en die deelt met je vakmentor.

Sommige vakmentoren gebruiken ook Dropbox.

Schoolonline
Schoolonline wordt gebruikt voor de communicatie met ouders, de leerlingendossiers, de puntenboeken en de agenda van leerlingen en leerkrachten.

Het is te complex en te duur om voor elke stagiair een account aan te maken. Het zal daarom heel belangrijk zijn om goed te communiceren met de vakleerkracht.
– Documenten die moeten gedeeld worden met de leerlingen, stuur je op tijd door, zodat de leerkracht die op Smartschool kan zetten.
– Je houdt een agenda per vak per klas bij en je deelt die met de vakleerkracht (digitaal of op papier) zodat hij/zij de digitale agenda voor leerlingen kan invullen.
– …

Activiteitenkalender
Klik op je iPad op deze link om je te abonneren op de activiteitenkalender en dan kan je de activiteitenkalender van de school raadplegen in de app Agenda.

Tips
Probeer alles zelf uit, voor je er in de les mee aan de slag gaat.
– Het verbinden met de AppleTv oefen je best even in.
– Websites die flash gebruiken, werken niet op de iPad als je met ‘Safari’ surft. Je kan daarvoor de gratis app ‘Puffin‘ gebruiken.
– …

Heb je problemen of vragen, spreek dan op tijd iemand aan (en niet aan het begin van de les).

De ict-verantwoordelijke op school is Jurgen Bert (jurgen.bert@sjsp.be).