3de ei in NK7 !

Het legsel in NK7 is compleet : het broeden kan beginnen. Als alles goed verloopt kunnen we rond 15 juni de kuikens verwachten na een broedtijd van ongeveer 20 dagen. De kuikens zullen we dan nog niet zien, die worden de eerste dagen nog goed warm gehouden door de oudervogels. We zullen enkel weten dat er kuikens zijn wanneer we eischaaltjes zien liggen naast het nestje. Spannend !

Share

2de ei in NK7 !

Vanmorgen is het tweede ei gelegd in NK7. Dat is ongeveer 48 uur nà het eerste eitje. Precies op schema dus. Komt er vrijdag of zaterdag nog een derde ? Dat kan, de weersomstandigheden zijn bijzonder goed. Nu nog afwachten of de Giertjes het zien zitten om drie kuikens groot te brengen. We zullen zien…

Share

Het eerste eitje in NK7

Deze ochtend bleef het koppel heel lang op het nestje liggen en zie : het eerste eitje is er ! Als alles normaal verloopt zou er woensdag een tweede moeten verschijnen. We zijn in blijde verwachting. Mooi om zien hoe het mannetje bij het vrouwtje blijft om haar te steunen tijdens haar “weeën”. Wie weet hebben we in de loop van de week een “Full House” = drie eitjes. Dat is het maximum dat Gierzwaluwen normaal produceren.

Share

Binnenhuisinrichting

Het koppel van NK7 maakt er serieus werk van. Vandaag zijn ze al de ganse morgen bezig met het aanbrengen van donsveertjes die ze uit de lucht plukken. Daarmee stofferen ze het oude nestje om het opnieuw warm en knus te maken. Dit betekent ook dat het eerste eitje niet lang meer op zich zal laten wachten.Ondertussen kunnen we eens kijken naar een zeer interessant Duits filmpje over het bijzondere leven van onze Gierzwaluwen :

https://www.zdf.de/documentation/terra-x/mauersegler-schlafen-selten-100.html

Door het gebruik van geolocaters kan men nu exact reconstrueren waar ze de ganse winter hebben verbleven ! Fascinerend !

 

Share

Geduld is een mooie deugd…

Op dinsdag 25 april rond 19u30 verscheen plots een Gierzwaluw in NK3. Hij bleef echter niet lang en was even vlug weer verdwenen als hij gekomen was. Hij keerde ook niet terug en kwam ook niet slapen in de kast. Misschien had hij zich vergist van nestkast… Sindsdien hebben we in geen van beide nestkasten met webcam nog beweging gezien. Dat is raar maar niet uitzonderlijk : vorig jaar hebben we ook moeten wachten tot 19 mei vooraleer NK7 bezet raakte en er een koppel met succes in ging broeden. Ondertussen sijpelen er van overal berichten binnen van aankomende Gierzwaluwen. Op vrijdag 5 mei werden er op de trektelpost van Breskens zomaar eventjes 22450 overvliegende Gierzwaluwen geteld, een absoluut record. We blijven uitkijken en hopen.

Share