Daar is het eerste kuiken !

Vanmorgen was duidelijk een halve eierschaal te zien vlak voor het nestje. Het eerste kuiken is geboren ! Een mooier verjaardagsgeschenk kon ik mij niet inbeelden ! Het tweede zal nu wel vlug volgen. De nesttijd is 42 dagen. Dus zullen we nog tot ongeveer 9 augustus  kunnen genieten van de opgroeiende kleine giertjes.Hopelijk zijn ze dan klaar voor een leven in de lucht en voor de lange vlucht tot beneden de Evenaar in Afrika.

Share

Het broeden verloopt goed.

Na ongeveer 21 dagen broeden zouden de twee eitjes moeten uitkomen. Dus volgende week kleine Giertjes ? Niet dat we er al veel zullen van zien. De eerste dagen worden de kleintjes goed warm gehouden door de oudervogels die mekaar afwisselen om voedsel te gaan halen. Wanneer we eischaaltjes zien is het zover. en dan moeten we hopen dat we bij een voederbeurt een eerste glimp kunnen opvangen van de “wiebelnekjes”…..Hun nestje is er in ieder geval klaar voor : het is volledig omringd door zachte warme donsveertjes.

Share

Toch derde eitje !

Pas vanmorgen was het duidelijk : IN het nestje liggen nog steeds twee eitjes ! Het derde is buiten de nestkom terechtgekomen en is dus verloren. Het broeden is volop aan de gang en regelmatig wisselen beide oudervogels.Ze brengen ook steeds donsveertjes mee die ze uit de lucht plukken om het nestje zacht en warm te maken. Het is nu afwachten tot op het einde van de maand. Dan mogen we dus toch twee kuikens verwachten…

Share

Oeps !

Schermafbeelding 2016-06-09 om 21.03.13Het was te mooi om waar te zijn… vanmorgen is een van de eitjes uit het nestje gerold. Hebben ze dat eitje opzettelijk uit het nestje gekieperd ? Vinden ze twee jongen grootbrengen meer dan genoeg ? Of is het bij een broedwissel over de rand geraakt ? Of is dat een derde eitje dat ongelukkig naast het nestje werd gelegd ? Heel precies zullen we het nooit weten. Het broeden gaat door op twee eitjes.  Wij kunnen enkel afwachten en zien wat er gebeurt…

Share

Yes ! Het tweede eitje is er…

Vanmorgen is het tweede eitje gelegd. Perfecte timing. De ganse voormiddag bleef het koppel samen op het nestje. Het vrouwtje in legnood werd de ganse tijd bijgestaan door het mannetje. Mooi om zien was dat het mannetje voortdurend aan het luisteren was en af en toe bij de invliegopening ging kijken. Waarschijnlijk waren heel wat “bangers” actief ! Dat zijn jonge gierzwaluwen die op zoek zijn naar een nestplaats. Ons mannetje was heel alert om die jonge zoekvogels op afstand te houden. Om 12u15 was het tweede eitje even te zien. Komt er woensdag nog een derde ? Dat kan… anders zal het broeden beginnen en kunnen we rond 28 juni het eerste kuiken verwachten !

Share