Ook kuiken in NK3 !

Na het eerste kuiken in NK7 is vandaag ook een kuiken uit het ei gekropen in NK3. Deze ochtend was de eischaal goed te zien naast het nestje en bij een wissel kon ik een glimp opvangen van het kuiken. De eerste dagen houden de oudervogels hun kleintjes goed warm en zijn ze zelden goed waar te nemen. Het tweede eitje in beide nestkasten zal nu ook binnenkort uitkomen. Het weer is gunstig, de zon is opnieuw in het land en aldus kunnen we hopen dat de oudervogels hun kroost goed en wel kunnen grootbrengen.

Share

Eerste kuiken in NK7

Na een week in het zonnige Spanje voor het eerst vandaag weer de draad opgenomen van de gebeurtenissen in onze nestkasten met webcam. In NK3 nog steeds twee eitjes maar in NK7 is één kuiken te zien. Het tweede eitje is (nog) niet uitgekomen. In beide nestkasten zijn opvallend veel gierzwaluwenluisvliegen actief. Het verse kuiken wordt voortdurend belaagd door deze bloedzuigers ! Als dat maar goed afloopt…

Share

Het 4de eitje

Deze woensdagnamiddag (12 juni) is een tweede eitje gelegd in NK3. Dat is één dag later dan verwacht. Een van de volgende dagen zal ook hier het broeden beginnen. Nu breekt een periode van relatieve rust aan. Beide oudervogels zullen mekaar regelmatig aflossen om de eitjes warm te houden. Ze brengen ook nog donsveertjes mee. Eind juni, begin juli, hopen we de eerste eierschaaltjes te zien!

Share

Het gaat vooruit !

Gisteren zondag 9 juni is in NK3 in de loop van de voormiddag ook het eerste eitje gelegd. Waarschijnlijk zal morgen dinsdag een tweede volgen en kan ook hier het broeden beginnen. In NK7 is dit proces al volop bezig. Beide oudervogels wisselen mekaar regelmatig af en hopelijk worden ze niet gestoord door “indringers” ! Dit zijn 1ste, 2de of 3de kalenderjaarvogels die op zoek zijn naar een eigen nestplek. Er zijn nog 33 andere nestkasten (zonder webcam) waarvan er de vorige jaren 12 bezet waren. Dus zijn er nog 21 plaatsen vrij, meer dan voldoende om deze “zoekvogels” op te vangen. Bij een tekort aan nestplaatsen gaan deze vogels soms de strijd aan met de residente koppels met alle gevolgen vandien : zware gevechten, kapotte broedsels en dode gierzwaluwen ! In juli zullen we deze nestkasten een aantal uren observeren om na te gaan hoe het staat met onze schitterende kolonie.

Share

Perfecte timing…

Vandaag is in NK7 het tweede eitje gelegd. Het vrouwtje lag de ganse voormiddag op het nestje. Om 14:45u kwam het mannetje binnen met een witte snor van donsveertjes. Tijdens de wissel was het tweede eitje te zien. Mogelijks komt er nog een derde eitje : dat zou dan vrijdag moeten zijn. Dan kan de incubatie van de eitjes beginnen. Het broeden duurt ongeveer 20 dagen. Dus mogen we rond 27 juni het eerste kuiken verwachten ! De weersvoorspellingen zijn gunstig. Dit koppel heeft het juiste moment afgewacht om met het grote werk te beginnen. In NK3 is het koppel nog niet zover. Gaan zij weldra ook tot actie over ?
Share

Eindelijk ! Het eerste ei 2013

Deze morgen tussen 8u en 9u is het eerste eitje 2013 gelegd in NK7. Dat is exact 38 dagen nà de terugkeer van de eerste vogel in deze nestkast ! De vooruitzichten zijn gunstig dus kunnen we woensdag waarschijnlijk een tweede eitje verwachten. In NK3 is het koppel ook klaar voor het echte werk. Ook hier mogen we een van de volgende dagen een eitje verwachten.

Share

Koudste lente in vijftig jaar !

Met een gemiddelde temperatuur van 7,7 graden is de voorbije lente, volgens het KMI, de koudste sinds 1962, toen de lente maar 7,2 graden opleverde. De afgelopen maand mei was bovendien de natste mei sinds 1984 en de koudste sinds 1996. Maar nu is er beterschap in zicht : tegen het einde van komende week zou het zomers warm worden, tot 24 graden. Onze gierzwaluwen hadden het zwaar te verduren… overleven was de boodschap ! Maar nu er meer insecten door de warmte zullen opduiken kunnen de gierzwaluwen eindelijk aan hun taak beginnen : voor nageslacht zorgen. We kijken uit naar de eerste eitjes…

Share