Uitvliegen nakend !

In NK3 zijn de twee kuikens vandaag 42 dagen oud. Dan is de normale nesttijd voorbij en zijn ze klaar om de grote sprong te wagen. Vanavond dus of morgen vroeg zullen ze het luchtruim induiken en beginnen met een leven in de lucht. Ze zullen zich aansluiten bij hun soortgenoten en stilaan afzakken naar het Zuiden tot ver beneden de Evenaar. Volgend jaar keren ze terug in mei om hier zelf ook een nestplaats te zoeken en te veroveren. Al die tijd blijven ze in de lucht, ook om te slapen.

In NK7 is het ene kuiken vandaag 17 dagen oud. Het heeft dus nog een hele tijd te gaan. Het zal pas in het week-end van 18 augustus klaar zijn om de soortgenoten achterna te snellen. Dat is geen probleem. Vorig jaar waren er de eerste week van september nog gierzwaluwen aan het rondvliegen boven Blankenberge !

Share

Hoe doen ze het toch ?

Het weer blijft parten spelen : gisteren de ganse dag koud, veel wind en voortdurend regenbuien ! Het is een raadsel hoe de oudervogels er toch in slagen om voldoende voedsel te verzamelen voor hun jongen. De twee kuikens in NK3 zijn vandaag 35 dagen oud en maken zich stilaan op voor het grote gebeuren.Ze zijn reeds volop hun vleugelspieren aan het oefenen !  Het ene kuiken in NK7 is nu 10 dagen oud en ziet er goed doorvoed uit. Beide oudervogels laten het nu regelmatig alleen om te gaan foerageren en met deze weersomstandigheden is dat een helse klus !

Share

Ook kuiken in NK7 !

Het ene eitje in NK7 is met succes bebroed : gisteren 8 juli is het kuiken uit het ei gekomen en was eventjes te zien bij een voederbeurt. De nesttijd is ongeveer 42 dagen dus zou het in het week-end van 18 augustus klaar moeten zijn om uit te vliegen. De twee kuikens in NK3 groeien gezwind en zullen rond 24 juli klaar zijn om uit hun nestkast te duiken om het luchtruim te kiezen. Alleen het weer zit niet mee : veel bewolking en voortdurend zomerse buien. Toch blijven de gierzwaluwen manifest aanwezig : gisteren spotte ik er een tachtigtal al jagend boven de speelplaats van onze school !

Share

Het gaat vooruit !

De twee kuikens in NK3 zijn vandaag ongeveer halfweg de nesttijd. Het uitvliegen verwachten we rond 24 juli. Ze gaan al meer en meer gelijken op de oudervogels. Die brengen met de regelmaat van een klok voedsel aan en houden de nestkast netjes door de uitwerpselen van de kuikens stelselmatig te verwijderen.De kuikens beginnen ook reeds hun vleugelspieren te oefenen. In NK7 gaat het broeden verder. Hier verwachten we een kuiken volgende zondag 8 juli.

Share