Eerste ei in NK3 !

Gisteren is tussen 9u en 11u het eerste eitje gelegd in NK3. Dus verwachten we morgen zondag een tweede en eventueel dinsdag een derde ei. Dan kan hier het broeden beginnen. Ook in NK7 is er veel activiteit. Vorig jaar kwam dit koppel niet tot broeden. Zal het dit jaar voor deze “schijnbroeders” wel lukken ??

Share

Eindelijk mooi zonnig weer !

Sinds gisteren schijnt de zon ! We hebben er wekenlang moeten op wachten. Maar nu stijgen de temperaturen boven de 20 graden. De gierzwaluwen beginnen de eerste kriebels te voelen om voor nageslacht te zorgen. In beide nestkasten met webcam blijven de koppels langer op het nest om hun onderlinge band te versterken en hun plek te verdedigen tegen rivalen.

Share

Veel geduld nodig !

Het weer blijft alles en iedereen parten spelen : vandaag opnieuw koud, mistig en bewolkt… met temperaturen van 10 graden zijn er weinig insecten in de lucht en hebben de gierzwaluwen het lastig om voldoende voedsel op te slaan. In NK3 zijn er wel al enkele positieve signalen, er worden donsveertjes aangebracht om het nestje te stofferen maar van eileg is nog geen sprake. In NK7 was er sinds 6 mei geen giertje meer te zien maar deze morgen lag er wel opnieuw eentje te slapen op het nestje… komt het dan toch nog goed ??? Het blijft geduldig wachten op mooi zonnig en warm weer !
Share

Beide nestkasten met webcam bezet.

Sinds 1 mei zijn beide nestkasten met webcam bezet. De koppel komen elke nacht slapen in hun nestkast maar tijdens de dag zijn ze voortdurend weg op zoek naar voedsel. Ze vliegen naar grote waterplassen in de omgeving om daar op muggen te jagen. Het weer is barslecht : lage temperaturen en veel regen ! Voorlopig dus weinig activiteit in de nestkasten, het blijft wachten op beter weer …
Share