Klaar om uit te vliegen !

De twee jonge gierzwaluwen in NK3 zijn vandaag 41 dagen geleden uit het ei gekropen. De laatste dagen hebben ze voortdurend hun vleugelspieren geoefend en ze liggen vaak aan de uitgang naar buiten te kijken. Morgen of een van de volgende dagen zullen ze zich uit de nestkast laten vallen en de lucht invliegen. Daar zullen ze hun soortgenoten vervoegen en beginnen met de lange tocht naar het Zuiden. Dat gebeurt heel geleidelijk en in steeds grotere groepen. Onvoorstelbaar toch dat jonge gierzwaluwen twee tot drie jaar steeds vliegend doorbrengen vooraleer ze hier een geschikte nestplaats ontdekken en veroveren…

Share

Nog zeven dagen…

Onze twee jonge gierzwaluwen in NK3 zijn vandaag 35 dagen oud. De volgende dagen zullen ze veel “fitnessen” : zich opdrukken met hun vleugels om de vleugelspieren te trainen en door de nestkast fladderen. Ze zullen ook veel aan de invliegopening postvatten om de buitenwereld in zich op te nemen. De laatste dagen worden ze door de oudervogels op regime gezet zodat hun gewicht rond de 45 gram schommelt, ideaal om bij het uitvliegen niet op de grond te belanden. Volgend week-end zullen ze zich uit de nestkast werken, hun soortgenoten vervoegen en geleidelijk afzakken naar het Zuiden.

Share

Gooit het weer roet in het eten ?

Gisteren viel de regen de godganse dag met bakken uit de lucht. Vandaag zijn er wel opklaringen afgewisseld met buien maar het is heel frisjes en er staat een strakke wind. In deze omstandigheden is het voor de gierzwaluwen bijzonder moeilijk om voldoende insecten te verzamelen voor hun kroost. De twee kuikens in NK3 zien er nochtans prima uit. Ze zijn vandaag 28 dagen oud. Nog 14 dagen en ze zijn klaar om uit te vliegen. Duimen maar !!!

Share

Halfweg de nesttijd.

De twee kuikens in NK3 zijn vandaag 22 dagen oud. Ze zijn dus voorbij de helft van de nesttijd. Ze zullen rond 30 juli de nestkast verlaten.Op de foto is een van de twee kuikens mooi in beeld. De witte randen aan de veren die typisch zijn voor een jonge gierzwaluw zijn duidelijk zichtbaar. In NK7 komen de “schijnbroeders” elke nacht slapen. Het echte werk zal voor volgend jaar zijn. Bij een eerste waarneming waren zeker ook 5 kasten van de tweede rij bezet. Als nu ook nog de derde rij gebruikt wordt is de toekomst van de kolonie voor jaren verzekerd.

Share

Ze groeien snel !

De twee kuikens in NK3 zijn vandaag 12 dagen oud. Hun slagpennen beginnen goed door te groeien maar hun rug is nog volop bedekt met dons. In NK7 bezoeken de “schijnbroeders” nog steeds regelmatig de kast en komen er ook in slapen. Ze gedragen zich als broedvogels maar er komen geen eitjes. Waarschijnlijk is een van beide of allebei nog niet broedrijp. Van de tien nestkasten in de tweede rij zijn er zeker vijf bezet ! Als de giertjes nu ook nog de derde rij ontdekken is de toekomst van de kolonie voor jaren verzekerd !

Share