Er is nog hoop…

Gisteren werd in NK3 een eerste eitje gelegd. Deze morgen bleef het koppel lang op het nestje. Toen ze rond 9u30 uitvlogen was het eitje duidelijk te zien. Maar op het eitje verschenen een drietal luisvliegen ! Echte monsters ! Zou dat misschien de reden zijn waarom de eileg zo lang uitbleef ? Ook in NK7 bleef het koppel lang binnen, maar nog geen eitje te bespeuren…(het eitje van 18 mei is verdwenen, was dit een “windei” ?) Het blijft gissen en raden naar de oorzaak van dit lange wachten.

Share

Daar is het !

Deze morgen is in NK7 het eerste eitje gelegd ! Dat is acht dagen vroeger dan vorig jaar. Vrijdag zou er een tweede moeten volgen. Ook in NK3 zijn ze druk bezig om het nestkommetje vorm te geven. Ook daar kan een eerste eitje niet lang meer uitblijven. Vandaag is het eerder fris en bewolkt maar de weersvoorspellingen zijn gunstig. Ideaal dus voor een voorspoedig broedproces ! Maar de problemen beginnen al ! In de namiddag is het eitje uit het nestkommetje naar achter geduwd… Komt dat nog wel goed ?

Share

Eerste eitje !

Deze morgen is het eerste eitje gelegd ! Nee, niet in onze webcamkasten van Blankenberge maar wel bij mij thuis in de Hoge Weg. Dat is 9 dagen vroeger dan vorig jaar !Gisteren had ik er ook al eentje gezien op de webcam van de Hans-Hermann Grundschüle in Regensburg. Ook in onze NK3 en NK7 kan het nu niet lang meer duren vooraleer de leg begint. Ze zijn er klaar voor ! Maar vorig jaar moesten we in NK7 wachten tot 25 mei en in NK3 zelfs tot 9 juni… Afwachten en uitkijken dus… (WV)

Share

Beide webcamkoppels compleet !

Dit week-end zijn beide koppels in NK3 en NK7 opnieuw samen. Vooral in NK3 lijkt de ruimte heel krap voor beiden maar dat is helemaal niet zo. Gierzwaluwen zijn wat dat betreft wel een en ander gewoon. Ze nestelen soms in zeer kleine holten die ze vinden onder daken of in muren. Onze nestkasten zijn eigenlijk echte luxe-appartementen voor hen ! Nu beide koppels voltallig zijn is het nu wachten op het eerste eitje…Vandaag zijn ze reeds begonnen met het aanbrengen van nieuwe donsveertjes die ze uit de lucht plukken. Daarmee zullen ze het nestje stofferen om straks de eitjes en de kuikens lekker warm te houden. Het is trouwens leuk om zien wanneer ze met die veertjes binnenkomen : de giertjes hebben dan precies een witte snor !

Share

Ook in NK3 !

Deze avond om 2Ou51 was in beide nestkasten met webcam een gierzwaluw binnen. Het was echter al te donker om te kunnen zien of er ook een tweede was. Dat zal nu echt niet lang meer uitblijven. Dit jaar zullen we dus opnieuw verwend worden met live-beelden van zowel NK3 als NK7. Ondertussen blijft het weer schitterend zomers. Van de droogte hebben de giertjes geen last maar de echte zwaluwen zoals de boerenzwaluw en de huiszwaluw krijgen het daar moeilijk mee omdat ze geen waterplassen met modder vinden om hun nestjes te metselen. Ook voor de zwaluwen is tijd van levensbelang, elke dag dat ze langer moeten wachten op regen betekend later beginnen met broeden. Maar hoe vroeger er jongen zijn hoe beter… die hebben dan meer overlevingskans ! Hopen dus op een fikse zomerse onweersbui, daar zullen ook de landbouwers niet om malen !

Share

Aangekomen !

Deze morgen honderden gierzwaluwen zien overtrekken aan de Fonteintjes. En zie, om 20u53 dook er eentje in NK7 om de nacht door te brengen in “zijn” nestkast. Hoogstwaarschijnlijk is dit het mannetje van vorig jaar. Als straks de partner ook toekomt zal het koppel ruim de tijd nemen om uit te rusten van de krachtenslopende reis van beneden de evenaar tot hier. De eerste weken van mei zal het koppel zich voorbereiden op de taak waarvoor ze naar hier gekomen zijn : voor nageslacht zorgen !

Share