Eindbalans 2010

Vandaag hebben we de webcams weggenomen en veilig opgeborgen tot in april 2011. In nog drie andere nestkasten was er een broedsel en in twee kasten zat er een koppel “schijnbroeders”). We kunnen besluiten dat we dit jaar een tiental jonge gierzwaluwen hadden. En volgend jaar kunnen we hopen op 7 broedkoppels ! De kolonie groeit traag maar zeker aan. Eén nestkast was dringend aan vervanging toe. Volgend jaar hopen we nog een paar nestkasten te kunnen bijplaatsen. Begin april 2011 starten we de webcams terug op. Het was opnieuw een boeiend en leerzaam gierzwaluwenseizoen ! Om af te sluiten een prachtig gedichtje van een zekere Jan van Nijlen dat ik gevonden heb op de voorpagina van het Actieplan Gierzwaluwen van de gemeente Tilburg (Nl) :

                                                                       De Gierzwaluw

                                                           Ik vlieg, ik schrei, ik ben geboren

                                                             Ik leef voor immer in het azuur

                                                              Maar in het vredig avonduur

                                                                Zoek ik vergeefs een toren

                                                               of een opening in een muur…

Share

Het is weer voorbij die mooie zomer !

De ganse ochtend geen beweging meer te bespeuren in NK3. Onze “achterkomer” was vandaag aan zijn veertigste dag toe in zijn nestkast. Waarschijnlijk gisteravond of vanmorgen het luchtruim ingedoken. Twee dagen vroeger dan verwacht. Op het einde van de maand controleren we ook de andere nestkasten om na te gaan waar er nog broedsels in zaten.Dat is duidelijk te zien aan de achtergebleven sporen van de jongen. Dan worden ook de webcams weggenomen en is het opnieuw negen maanden wachten op de terugkeer van onze trouwe giertjes. (WV)

Share

Nog 5 dagen !

Het enige jong in NK3 is vandaag aan de 37ste dag in de nestkast bezig. De vleugeltoppen steken al een drietal cm voorbij de staart en zijn dus op lengte. Nu is het de volgende dagen nog kwestie van het juiste gewicht te verkrijgen om het uitvliegen perfect te laten gebeuren. Dat zou dan zaterdag zijn. Een paar dagen geleden werden nog een tiental giertjes boven de school opgemerkt : ze zijn dus nog niet allemaal vertrokken en misschien zitten er in de andere kasten nog meer late broedsels …

Share

Nog tien dagen…

Het jong in NK3 is vandaag 32 dagen oud. Nog tien dagen de vleugelspieren aansterken en het is ook klaar voor de grote sprong. De meeste gierzwaluwen zijn al een poosje onderweg naar het Zuiden. Maar deze oudervogels blijven hier om hun late jong klaar te stomen. Bijna onopgemerkt en in alle discretie voeren zij hun taak uit. Toen ik vandaag rond 16u een kijkje nam geloofde ik mijn eigen ogen niet ! Het eitje dat al dagenlang door de nestkast rolt, ligt nu netjes terug in het nestje ! Benieuwd hoe dat in zijn werk is gegaan…Het jong ligt bijna voortdurend naar die wondere wereld buiten de nestkast te kijken. (WV)

Share