Topjaar voor onze gierzwaluwen !

2 kuikensVandaag een kijkje genomen ter plaatse. Ook NK11 van de tweede rij is bezet ! Veel giertjes boven de stad ! Groepjes van 5 à 10 “gieren” af en toe laag boven de speelplaats. Veel “pubers” dus die de volwassen broedrijpe giertjes achternazitten op zoek naar nieuwe nestplaatsen. In NK3 is het broeden volop bezig : nog een tiental dagen te gaan. In NK7 zijn de twee kuikens nu een tiental dagen oud : binnenkort gaan hun oogjes open. Ze zien er goed doorvoed uit : ze wegen nu ongeveer 25 gram. (WV)

Share

Twee kuikens in NK7 !

Toen de oudervogel vandaag rond 18u20 eventjes naast het nestje ging postvatten meen ik twee kuikens gezien te hebben. En ze zijn zeker al een paar dagen oud. Dus moeten ze toch tussen 13 en 15 juni uit het ei gekomen zijn. Waarschijnlijk hebben de oudervogels de eischalen dadelijk verwijderd. Voorlopig worden de kuikens nog goed warm gehouden maar binnen een paar dagen zullen ze meer alleen gelaten worden en kunnen we ze beter observeren.

Share

Nog geen nieuw leven in NK7 ?

In NK7 zou het nu toch moeten gebeuren. Maar geen eischaaltjes te zien. De oudervogel dekt alles goed af. Het blijft dus uitkijken. In NK3 is het broeden na de eerste aarzelende dagen nu volop aan de gang. De vogel die aflost komt telkens binnen met een “snor” van witte donsveertjes die ze uit de lucht plukken. Mooi om zien hoe de nestkast gevuld raakt. Met die veertjes stofferen ze het nestje om zo weinig mogelijk warmte te verliezen. Dit gedrag gaat door gedurende de ganse broedtijd en wordt nog intenser naarmate het moment komt dat de kleintjes uit de eitjes breken. In deze nestkast zal dat begin juli zijn.

Share

Tweede eitje in NK3

Precies volgens schema is deze ochtend rond 11u een tweede eitje gelegd in NK3. Als er geen derde komt (zondagmorgen) kan hier ook het broeden beginnen. Het broeden duurt ongeveer 18 à 20 dagen en dus kunnen we hier rond 29 juni ook jonge gierzwaluwen verwachten… als alles goed verloopt ! Voor de jongen in NK7 moeten we nog een viertal dagen geduld oefenen.

Share

Geduld is een schone deugd…

Er komen maar geen eitjes in NK3. Nochtans wijst het gedrag van het koppel dat deze kast bezet wel in die richting. Het nestkommetje krijgt meer en meer vorm en ik meen al paringen gezien te hebben. Of is er hier een nieuwe nog niet broedrijpe partner in het spel  en krijgen we een koppel “schijnbroeders” zoals vorig jaar in NK7 ??? Vandaag ligt het vrouwtje langer op het nestje en het is alsof het mannetje haar aanmoedigt om een eitje te leggen… De volgende dagen zullen uitsluitsel brengen. Ondertussen zijn ze in NK7 al ongeveer halfweg de broedtijd ! Spannend !!!

Share