Tweede eitje in NK7

Gisteren is in de loop van de ochtend een tweede eitje gelegd in NK7. Vandaag blijft een van de oudervogels voortdurend op het nestje en kunnen we aannemen dat het broeden begonnen is. In NK3 verschijnen steeds meer donsveertjes en krijgt het nestje meer en meer vorm : ook hier zal het eerste eitje niet lang meer uitblijven ! (WV)

Share

Daar is het eerste eitje !

Deze morgen bleven de koppels zowel in NK3 als in NK7 heel lang op het nestje. Om 10u waren ze ook in NK7 uitgevlogen en was het eerste eitje te zien ! Het lijkt erop dat de “schijnbroeders” van vorig jaar nu wel serieus werk zullen maken van het voortplantingsproces. Donderdagmorgen verwachten we een tweede eitje en als alles normaal verloopt moeten we in het week-end van 12 juni het eerste gierzwaluwkuiken kunnen bewonderen ! Het koppel in NK3 is wat achter maar ook hier is het uitkijken naar hun eerste eitje… (WV)

Share

Daar is de zon ! Eindelijk !

De vorige dagen was het weer erbarmelijk en de giertjes hadden het hard te verduren. In NK7 kwam het koppel elke nacht slapen. In NK3 was er op 6 mei een vluchtig bezoek maar daarna bleef de nestkast leeg. Een buitenslaper ? Een verdwenen partner ? Maar gisteravond waren ze opnieuw met zijn tweetjes en ze bleven de ganse nacht tot ongeveer 8u30. Vanaf nu zullen er meer insecten in de lucht zijn en kan het serieuze werk beginnen. Op naar het eerste eitje !

Share

Ook in NK3 !

Gisteravond of vanmorgen vroeg is ook een van de oudervogels in NK3 aangekomen. Precies op hetzelfde tijdstip als vorig jaar. De volgende dagen zal de band met de partner opnieuw versterkt worden. Ze zullen krachten opdoen om aan het broedproces te beginnen en “hun” nestplaats verdedigen tegen andere kandidaten. Het is uitkijken nu naar het eerste eitje !

Share

Volop trek !

Deze ochtend een bezoekje gebracht aan de trektelpost van de Fonteintjes tussen Blankenberge en Zeebrugge. In een paar uurtjes tijd ongeveer 350 gierzwaluwen zien voorbijkomen richting Nederland. Een schitterend zicht : in kleine groepjes warrelen ze laag over de duinen onvermoeibaar terug naar hun vroegere nestplaatsen. Ze kwamen op ooghoogte voorbij en je kon ze bijna met de hand aanraken ! Adembenemend ! Op school ligt in NK7 de ganse voormiddag een koppel te bekomen van hun lange vlucht. In NK3 is nog geen bezoek opgemerkt.

Share

Aangekomen !

Deze morgen om 9u zat er een gierzwaluw in NK7. Waarschijnlijk is die gisteravond of vanmorgen aangekomen. Vorig jaar zagen we de eerste pas op 5 mei. De weersvoorspellingen voor de volgende dagen zijn niet bijster goed. Het is mogelijk dat hun terugkeer daardoor wat geremd zal zijn. Maar eens de zon terug kan niets hen nog tegenhouden, zelfs geen grote aswolk !

Share