Vertrokken !

Donderdag 6 augustus is het eerste jong uitgevlogen (dag 41) en vrijdagavond of deze morgen heeft ook het tweede jong de sprong uit de nestkast gewaagd. Ze snellen nu hun soortgenoten achterna die al volop de reis naar Afrika begonnen zijn. Onderweg krijgen ze het gezelschap van duizenden boerenzwaluwen, huiszwaluwen en oeverzwaluwen die allemaal op trek zijn naar hun winterkwartieren boven de Afrikaanse savannes. In april volgend jaar keren ze terug naar hier om zelf een nestplaats te zoeken en te veroveren. Het was een boeiend gierzwaluwenseizoen en we kijken nu al uit naar hun terugkeer. De laatste week van april 2010 worden de webcams opnieuw actief !

Share

Laatste uren…

Vandaag zijn we aan dag 41. Maandag bracht ik een bezoekje ter plaatse en tot mijn grote verbazing was er nergens meer een gierzwaluw te bespeuren boven de school ! De oudervogels waren waarschijnlijk reeds vertrokken en lieten de jongen achter. De jongen moeten dus helemaal alleen de laatste dagen in de nestkast uitvasten om op het ideale uitvlieggewicht te komen. Blijkbaar voelen ze dat zelf aan wanneer ze klaar zijn en pas dan kunnen ze de andere gierzwaluwen achterna. Lukt ze dat, zo helemaal op zichzelf aangewezen ? Blijkbaar wel, zo zit een gierzwaluw nu eenmaal in mekaar. Maar het blijft wonderbaarlijk ! Vandaag of morgen zouden “onze” jonge giertjes de wijde wereld moeten induiken !

Share

Laatste week !

Vandaag zijn de twee jongen van ons late broedsel 5 weken oud. Hun lange vleugelpennen groeien nog door tot de laatste dag. Ondertussen trainen ze voortdurend hun vleugelspieren : ze spreiden de vleugels en drukken zich op. De volgende dagen zullen de oudervogels minder voedsel komen aanbrengen, zo komen de jongen aan hun ideale gewicht : tussen de 45 en 50 gram. Ze mogen niet meer wegen anders kunnen ze niet in de lucht blijven als ze volgend week-end uitvliegen. Ze liggen minder op het nestje maar gaan postvatten aan de invliegopening om vol verlangen de buitenwereld te bekijken. De laatste dagen zullen een aantal van hun soortgenoten regelmatig luid roepend rakelings langs de nestkasten scheren alsof ze de jongen willen aanmoedigen om hen te vervoegen : dat is hun escorte die hen zal begeleiden op de lange reis van 7000 km naar Afrika, tot beneden de evenaar.

Share