Nog 2 weken te gaan !

Vandaag zijn de twee jongen in NK3 vier weken oud. Hun lijfjes zijn nu volgroeid : kopje, snavel, pootjes en alle botjes op volwassen maat. De volgende dagen zal alle groeikracht gebruikt worden om de staartveren en de slagpennen op lengte te laten komen. Hun vetreserves worden groter en hun gewicht stijgt boven de 50 gram. En ondertussen trainen ze dagelijks hun vleugelspieren. Ze gaan ook meer en meer op wandel door de nestkast om de buitenwereld te bekijken door de invliegopening, buiten het beeld van de camera. Voor het uitvliegen is het echter nog wachten tot het week-end van 8 augustus, pas dan zullen ze volledig klaar zijn om zelfstandig het luchtruim in te duiken.

Share

Halfweg de nesttijd !

Vandaag zijn de jongen drie weken oud. Van naakte, blinde en hulpeloze wezentjes zijn ze al uitgegroeid tot kleine evenbeelden van hun ouders. Vooral hun kopjes zijn al heel mooi. Hun vleugelveren groeien dagelijks bij en ze zijn goed rond en dik, dus voedsel krijgen ze zeker in overvloed. De poepjes van de jongen die ze naast het nestje kieperen worden deskundig door de oudervogels verwijderd. Een van de jongen ging al op wandel buiten het nestje. In een “natuurlijke” nestplaats, op een hoge muur van een oud gebouw bv. is dat een levensgevaarlijke onderneming : veel jongen maken zo een doodsmak. In onze nestkast zitten ze veilig. Overal zitten nu reeds jonge gierzwaluwen klaar om  uit te vliegen. Ons late broedsel moet nog drie weken groeien en aansterken. In de andere nestkast komen de “schijnbroeders” nog elke nacht slapen. Gisteren nog deden ze een middagdutje in de nestkast en gaven elkaar een uitgebreide poetsbeurt : op die manier smeden ze een hechte band voor de volgende jaren.

Share

Nog 4 weken te gaan !

Beide jongen in NK3 (webcam2)  zijn nu overdekt met dons en de veertjes beginnen al goed zichtbaar door te komen. Hun oogjes zijn nog steeds dicht.  Ze zijn goed gevoed en slapen veel. De oudervogels komen regelmatig voeren en kunnen de jongen nu ook al langer alleen laten. Als het wat frisser is, houden ze de jongen op temperatuur door erop te gaan liggen. Nu de jongen wat groter worden lukt dat niet zo goed meer. Maar de jongen nestelen zich dan onder de vleugels van de oudervogel die de vleugels mooi openlegt. In NK7 (webcam1) zijn de “schijnbroeders” ook nog regelmatig op bezoek in “hun” nestplaats.

Share

Ze doen het goed !

De twee kuikens in Nestkast3 zijn gezond en wel. Het eerste is vandaag een week oud, het tweede is een dag jonger. In de namiddag laten de oudervogels ze al alleen om te gaan fourageren. Dan zijn ze goed waar te nemen. In nestkast7 ligt reeds de ganse voormiddag een giertje op het nestje. Zou dat koppel nu nog eitjes gaan leggen en broeden ? Daarvoor is het reeds rijkelijk laat maar wie weet ???

Share