Twee jonge gierzwaluwen in nestkast3

Het eerste jong is zaterdag geboren en gaat nu zijn vierde dag in, het tweede is een dag later. Gisteren waren ze allebei goed te zien toen de oudervogel eventjes aan de invliegopening ging postvatten. De eerste dagen blijft er steeds een oudervogel bij ze om het nest te bewaken en de jongen warm te houden. Jonge gierzwaluwen blijven 42 dagen in het nest. Nu zijn ze nog blind en kaal.  Pas rond 7 of 8 augustus zal de metamorfose tot prachtige vogels compleet zijn.

Share

Wanneer eerste kuiken ?

Vandaag is het broeden 16 dagen bezig in Nestkast3. De gemiddelde broedtijd is 18 à 20 dagen. Met dit prachtige weer zouden we dus zondag het eerste kuiken mogelijks zien opduiken. Anders maandag (zou een mooi verjaardagsgeschenk zijn…) of ten laatste dinsdag. Uitkijken dus ! Op de grote papiersnipper die ze al sinds een paar dagen in de kast gedropt hebben was deze morgen heel mooi de gierzwaluwenluisvlieg te zien.  In de andere nestkast komt nog steeds het koppel niet-broedrijpe giertjes overnachten. Ze hebben al een mooi nestkommetje gemaakt maar dat zal pas volgend jaar dienst doen. Franky Beidts van Natuurpunt Blankenberge heeft gisteren een jonge gierzwaluw op straat gevonden in het centrum. Waarschijnlijk uit het nest gevallen op zoek naar afkoeling. Het diertje heeft hij naar het VOC van Oostende gebracht waar het met kennis van zaken zal grootgebracht worden om op het einde van de maand juli zijn soortgenoten te kunnen vervoegen.

Share

Halfweg het broeden !

Nog een negental dagen te gaan in nestkast 3 (webcam2). Het broeden verloopt redelijk normaal, beide broedvogels wisselen mekaar regelmatig af. Hopelijk blijft alles verder goed gaan. Ook in de andere nestkast (webcam1) komt elke nacht een koppel slapen. Zelfs tijdens de dag verschijnen ze regelmatig in de kast en nu lijkt het er  op dat ze een mooi nestkommetje gemaakt hebben…Dat is hun manier om zich deze nestkast “eigen” te maken. Tot eind juli/begin augustus zullen ze honderden keren in- en uitvliegen om volgend jaar deze stek blindelings terug te vinden.

Share

Marjos Mourmans-Leinders

Deze naam zegt velen onder jullie waarschijnlijk niets maar voor vrienden van de Gierzwaluw is dit een naam als een klok ! Deze Nederlandse klassedame heeft een jarenlange ervaring in het bestuderen en beschermen van (gier)zwaluwen. Zij weet er werkelijk alles over. Toen ik in 2006, als beginneling, alles opzocht over zwaluwen kon het niet anders of ik ontdekte haar formidabel werk. Ik mocht haar ook al persoonlijk ontmoeten in 2007 op een Gierzwaluwenhappening in Gent. Mijn ontzag voor haar enorme kennis en werk is er enkel groter op geworden. Via tientallen e-mails heeft zij mij steeds met ontzettend veel kennis van zaken bijgestaan (en gerustgesteld) wanneer ik met twijfels zat over de uitvoering en het verloop van ons project Gierzwaluw. In naam van gans ons team, bedankt Marjos. Moge je nog vele jaren de beschermengel spelen van onze fantastische luchtacrobaten ! 

Samen met Ingrid Nagtzaam-Roskam runt Marjos een Zwaluwen Adviesbureau in Roosendaal. Marjos en Ingrid staan altijd klaar om iedereen die met vragen zit omtrent Zwaluwen met raad en daad bij te staan. Neem maar eens een kijkje op hun site : www.zwaluwen.info

Share

Tweede eitje is er !

Gisteren rond 11.30u was een tweede eitje te zien, precies volgens schema. Komt er donderdag een derde ? Volgens Marjos Mourmans is er voor een tweede broedsel veel kans dat het maar bij twee blijft. Wie is Marjos ? Dat vertel ik in de volgende Post. Deze morgen blijft één van de oudervogels op het nestje zitten wat er zou kunnen op wijzen dat het broeden begonnen is. De volgende dagen zullen uitsluitsel brengen. Nooit zoveel giertjes boven de stad gezien. Meer dan twintig exemplaren draaien rondjes boven de school. Soms scheren ze luid gierend rakelings langs de nestkasten. Om zo te controleren welke er bezet zijn ?

Share

Nieuw eitje in Nestkast3 (Webcam2) ?

Sedert de dramatische gebeurtenissen van 29 mei komt een koppel elke dag de nacht doorbrengen in Nestkast3. Ze blijven er luieren tot laat in de voormiddag. De laatste dagen was er veel activiteit (paringen op het nestje) en vandaag meen ik een  nieuw eitje te zien in het nestje. Er is weer hoop ! Uitkijken dus de volgende dagen of er een vervolg aan komt… Ook in Nestkast7 komt elke nacht een ander koppel slapen. Hier is echter geen spoor van nestvorming waar te nemen.

Share

Drama : mooie legsel compleet verwoest !

Genietend van een leuke fietsvakantie in Twente kon ik het maandagavond niet laten om eens naar onze broedvogels te kijken : groot was mijn ontsteltenis toen ik de ravage zag ! Volgens de mailtjes die ik vandaag las moet het vrijdag gebeurd zijn… heeft iemand buiten de kapotte eitjes naast het nest nog iets speciaals opgemerkt ? Mijn grootste vrees is waarheid geworden ! Ik zie twee mogelijkheden : Scenario 1 Eerste vrouwtje (EV) zit te broeden en het mannetje gaat buiten foerageren. Een tweede vrouwtje (TV) zonder partner laat zich door hem verleiden, volgt hem naar de nestkast, gaat de strijd aan met EV, verjaagt haar en vernietigd het legsel om plaats te maken voor haar eigen (toekomstig) legsel. Scenario 2 Eerste mannetje (EM)  zit te broeden en het vrouwtje gaat buiten foerageren. Een tweede mannetje (TM) zonder partner volgt haar naar de nestkast en gaat de strijd aan met EM. Hij zwiert EM buiten en vernietigt de eitjes om zelf te kunnen paren met EV. Tja, de natuur is keihard : de survival of the fittest noemen ze dat… Vandaag omstreeks 9u,  lagen opnieuw twee giertjes op het nest : een nieuw gevorm koppel ?? Het kan. Komen er nog nieuwe eitjes ? Het kan. We kunnen enkel hopen en afwachten … Ook in de andere nestkast lag een koppel nog  te rusten rond 9u30.

Share