Het derde ei is er !

Gisteren bleef een van de broedvogels in de namiddag reeds langer op het nest. Ook deze voormiddag bleven ze allebei zitten. Om 10u22 meende ik een ei te zien leggen. Om 10u30 vloog er een uit maar het duurde tot 11u20 vooraleer de andere eventjes aan de andere kant van de nestkast ging postvatten en jawel : de drie eitjes waren duidelijk te zien. Een paar ogenblikken later ging de vogel weer postvatten op  het nestje : het broeden is begonnen in nestkast3 (webcam2)! Met alle opwinding door de eileg in kast nr3 verdween kast nr7 met webcam1 wat uit het zicht. Maar rond de middag kreeg ik een telefoontje van Björn om te melden dat er ook in deze kast een koppel aanwezig was ! Ze waren duidelijk bezig met een grondige inspectie van het interieur. De volgende dagen zullen we zien wat dit koppel van plan is… maar ik heb zo een vermoeden dat dit “zoekvogels” zijn : jonge gierzwaluwen die een nestplaats reserveren voor de volgende jaren.

Share

Tweede ei !

Deze voormiddag bleef het koppel opnieuw langer dan gewoonlijk op het nest. Rond 11u ging er een (het mannetje ?) naar buiten en de andere (het vrouwtje ?) verliet het nest pas om 11u38. En toen waren er twee eitjes, perfecte timing dus, 48 uur na het eerste. De ganse namiddag lag het nest er verlaten bij. Het broeden is dus nog niet begonnen en dat kan er op wijzen dat er een derde ei in de maak is. Dat zou er dan zondag moeten komen. Om 20u53 dook het koppel plots terug in de nestkast. Het vrouwtje ging dadelijk op de eitjes liggen en een paar minuten later nam het mannetje plaats naast haar op het nest om er samen de nacht door te brengen.

Share

Het eerste ei !

Op webcams in Freiburg, Zwitserland in Regensburg, Duitsland en in Aalsmeer,Nederland zag ik de vorige dagen overal eitjes gelegd worden maar bij ons bleef het (hoopvol)  afwachten. En zie, geheel volgens de gierzwaluwenbroedkalender werd vandaag ook bij ons het eerste eitje gelegd. Binnen 48 uur, op 22 mei mag het tweede verwacht worden en als het goed zit nog een derde op 24 mei. Dan zal het broeden beginnen dat ongeveer 20 dagen zal duren. Dan, rond 12 of 13 juni zal het uitkijken zijn naar het uitkomen van de jongen.

Share

Het koppel is compleet

Gisteren 7 mei om 13u15 kwamen twee giertjes kort na mekaar in de nestkast. Het mannetje heeft dus gezelschap gekregen, zeer waarschijnlijk van hetzelfde vrouwtje als vorig jaar want anders zou het iets langer duren vooraleer hij een nieuwe vrouw aan de haak kan slaan.Ze brachten al een paar witte donsveertjes mee om van het nestje een zacht kommetje te maken. Dat zullen ze de volgende dagen blijven doen. Ze plukken die veertjes die door de wind ronddwarrelen uit de lucht. In Nederland is zelfs al eens een busticketje in een nestkast gevonden. Vandaag om 10u21 lagen beide giertjes op het nest, druk bezig elkanders veren te poetsen en het nestkommetje te bewerken.

Share

Eindelijk !

Vandaag om 19u23 was er een gierzwaluw aanwezig in kast nr3 (webcam 2). De laatste dagen in spanning elke dag gekeken maar nu voor het eerst zekerheid : ze zijn er ! De beelden zijn nogal duister vooral ’s avonds maar bij zon tijdens de dag is het veel duidelijker. Zodra beide broedvogels er zijn zullen ze ook overdag veel tijd op het nest doorbrengen en goed te observeren zijn. Ze rusten dan veel, poetsen elkaars veren, brengen het nest in orde en paren ook in de nestkast. Het eerste eitje mag verwacht worden rond 20 mei.

Share