Ons negende broedseizoen komt eraan !

Gisteren hebben we in twee nestkasten de webcams terug geactiveerd. In NK3 moet de camera nog worden scherp gesteld en vastgezet. Dat komt een van de volgende dagen in orde. Ondertussen is het aftellen begonnen… nog 30 dagen en ZE zijn terug in het land. Het beloofd alvast een schitterende lente te worden. Heel wat anders dan de verschrikkelijk koude mei en juni van vorig jaar ! Toen hielden heel wat Gierzwaluwen het hier vlug voor bekeken en keerden terug naar het Zuiden ! Ongelooflijk hoe toch een aantal broedvogels erin slaagden om toch jongen groot te brengen. Pas in juli was het toen zomers weer. Hopelijk krijgen we dit jaar een topseizoen voor onze Giertjes !

Share

Ook NK3 is verlaten…

Gisteravond of vanmorgen vroeg is ook het kuiken van NK3 uitgevlogen. Wij blijven verweesd achter met een aantal vragen. Waar vliegen die jonge gierzwaluwen naartoe als ze zich uit hun nestplaats laten vallen? Hoe vinden zij hun soortgenoten ? Hoe slagen zij erin om zelfstandig op insecten te jagen ? Hoe en waar brengen zij de volgende maanden door ? Zullen ze over acht maanden naar hier kunnen terugkeren ? Zullen ze alle gevaren van een leven in de lucht kunnen overleven ? Ondertussen kijken wij al uit naar ons negende gierzwaluwenseizoen ! Dit jaar was opnieuw zeer leerrijk en boeiend. Zeker 20 van de 35 nestkasten waren bezet door een broedkoppel !  Bedankt François en Pieter voor de practische ondersteuning en vooral bedankt webmaster Jurgen voor de mooie beelden op de site. Op naar 2014 !

Share

Het is bijna voorbij die mooie zomer !

Het kuiken van NK3 is nog steeds niet uitgevlogen ! Dat zou deze avond of morgen vroeg kunnen gebeuren. Vandaag om 10:00u lag het nog op het nestje en was ook één van de oudervogels in de nestkast. De laatste dagen voor het uitvliegen krijgt het jong niet veel eten meer. Het drukt zich ook voortdurend op alsof het wil controleren of het wel goed zit met zijn gewicht. Want als het zich uit de kast laat vallen MOET het kunnen vliegen !

Share

NK7 is verlaten !

Gisteravond of vanmorgen vroeg is het kuiken van NK7 het luchtruim ingedoken… Het kuiken in NK3 is een paar dagen jonger. Het is zeer onrustig en oefent voortdurend de vleugelspieren. Waarschijnlijk zal het in het week-end ook de sprong wagen om zijn soortgenoten te vervoegen in het onmetelijke luchtruim om langzaam maar zeker af te zakken naar het Zuiden.

Share

Bijna klaar om uit te vliegen !

imageDe maand juli was zomers warm en de oudervogels hadden geen probleem om hun kuikens van voldoende voedsel te voorzien. In beide nestkasten met webcam zijn de kuikens zo goed als klaar om de sprong in het luchtruim te maken. Ook in drie andere kasten zaten gisteren nog pulli verlangend naar buiten te turen. Ze zijn zeer onrustig en oefenen voortdurend hun vleugelspieren !

Share

Slecht nieuws !

video-3cgiEén van de twee kuikens in NK3 heeft het niet gehaald ! Het werd deze middag door een van de oudervogels uit het nestje verwijderd. Was het te veel afgekoeld terwijl de oudervogels op zoek waren naar voedsel ? Te weinig eten ? Te veel bloed verloren door de gierzwaluwenluisvliegen ? We zullen het nooit weten. Maar misschien stijgen hierdoor de overlevingskansen van het andere kuiken…We duimen alvast voor een goede afloop. In NK7 blijft telkens één van de oudervogels op het nest. De vorige dagen was bij een wissel te zien dat er één kuiken was en nog een eitje. Nog niet kunnen zien of dat tweede eitje ook uitgekomen is. Vanmorgen lag er een eischaaltje achter het nestje… misschien toch nog twee kuikens ? De volgende dagen zullen uitsluitsel brengen.

Share

Ook kuiken in NK3 !

Na het eerste kuiken in NK7 is vandaag ook een kuiken uit het ei gekropen in NK3. Deze ochtend was de eischaal goed te zien naast het nestje en bij een wissel kon ik een glimp opvangen van het kuiken. De eerste dagen houden de oudervogels hun kleintjes goed warm en zijn ze zelden goed waar te nemen. Het tweede eitje in beide nestkasten zal nu ook binnenkort uitkomen. Het weer is gunstig, de zon is opnieuw in het land en aldus kunnen we hopen dat de oudervogels hun kroost goed en wel kunnen grootbrengen.

Share

Eerste kuiken in NK7

Na een week in het zonnige Spanje voor het eerst vandaag weer de draad opgenomen van de gebeurtenissen in onze nestkasten met webcam. In NK3 nog steeds twee eitjes maar in NK7 is één kuiken te zien. Het tweede eitje is (nog) niet uitgekomen. In beide nestkasten zijn opvallend veel gierzwaluwenluisvliegen actief. Het verse kuiken wordt voortdurend belaagd door deze bloedzuigers ! Als dat maar goed afloopt…

Share

Het 4de eitje

Deze woensdagnamiddag (12 juni) is een tweede eitje gelegd in NK3. Dat is één dag later dan verwacht. Een van de volgende dagen zal ook hier het broeden beginnen. Nu breekt een periode van relatieve rust aan. Beide oudervogels zullen mekaar regelmatig aflossen om de eitjes warm te houden. Ze brengen ook nog donsveertjes mee. Eind juni, begin juli, hopen we de eerste eierschaaltjes te zien!

Share

Het gaat vooruit !

Gisteren zondag 9 juni is in NK3 in de loop van de voormiddag ook het eerste eitje gelegd. Waarschijnlijk zal morgen dinsdag een tweede volgen en kan ook hier het broeden beginnen. In NK7 is dit proces al volop bezig. Beide oudervogels wisselen mekaar regelmatig af en hopelijk worden ze niet gestoord door “indringers” ! Dit zijn 1ste, 2de of 3de kalenderjaarvogels die op zoek zijn naar een eigen nestplek. Er zijn nog 33 andere nestkasten (zonder webcam) waarvan er de vorige jaren 12 bezet waren. Dus zijn er nog 21 plaatsen vrij, meer dan voldoende om deze “zoekvogels” op te vangen. Bij een tekort aan nestplaatsen gaan deze vogels soms de strijd aan met de residente koppels met alle gevolgen vandien : zware gevechten, kapotte broedsels en dode gierzwaluwen ! In juli zullen we deze nestkasten een aantal uren observeren om na te gaan hoe het staat met onze schitterende kolonie.

Share