Einde Broedseizoen 2020

De Gierzwaluwen hebben zich van de Covidpandemie niets aangetrokken en deden wat ze elk jaar doen in onze contreien. Een nestplek zoeken en zorgen voor nageslacht. Wij konden niets anders dan proberen op afstand te volgen. Dit keer zonder livebeelden. Hopelijk gaat volgend jaar alles weer normaal en kunnen we onze Blankenbergse kolonie opnieuw van nabij volgen.

Share

Het broedseizoen 2020 gaat beginnen.

De laatste dagen worden overal aankomende en doortrekkende Gierzwaluwen gespot. De voorhoede komt eraan en de hoofdmacht zal de volgende dagen ook opduiken. Ook bij ons in Blankenberge heeft Corona roet in het eten gegooid. We hebben een paar versleten nestkasten niet kunnen vervangen en een van de webcams heeft het laten afweten. Alleen in NK3 hebben we nog beeld. Het is nu afwachten en uitkijken of we daar iets zien gebeuren.

Share

Zijn ze vertrokken ?

Woensdag 24 en donderdag 25 juli kregen we een echte hittegolf met temperaturen van boven de 40°. De webcams gaven er tijdelijk de brui aan zodat we niet konden zien wat er gebeurde. Zaterdag 27 juli werkten de webcams opnieuw en zagen we een lege NK7. Waren ze vertrokken ? Nee, de twee kuikens lagen buiten het zicht van de camera aan de invliegopening. Vandaag zondag 28 juli zien we ze weer op het nest. Volgens onze berekeningen zouden ze binnen drie dagen uitvliegen.

Share

Daar zijn de kleintjes !

Vandaag voor het eerst gezien dat er kuikens zijn. Bij een wissel was duidelijk een voederbeurt aan de gang en kon ik een glimp opvangen van een wiebelnekje. Hoeveel er precies zijn is nog niet duidelijk. De eerste dagen worden ze nog goed afgeschermd door de oudervogels. Halfweg de broedtijd werd één eitje uit het nest verwijderd. Dus hou ik het op twee kuikens.

Share

Full House !

Vanmorgen is het derde eitje gelegd op een bedje van donsveertjes.  Het gedrag van de oudervogels wijst erop dat het broeden begonnen is. Ze wisselen elkaar regelmatig af op het nestje. Misschien zien we bij zo een wissel nog eens de drie eitjes. En nu hopen dat alles goed verloopt zodat we rond 18 juni tekenen zien dat de kuikens uit het ei zijn.

Share