Daar zijn ze ! Of toch bijna …

Zondagmorgen 22 april postgevat aan de trektelpost De Fonteintjes tussen Blankenberge en Zeebrugge. Daar mijn eerste Gierzwaluwen 2018 zien doortrekken richting Nederland. Een vijftigtal dapperen. De grote massa is op komst. Deze morgen dinsdag 24 april was “mijn” Giertje terug in zijn nestkast hier in Brugge. Vorig jaar was hij er al op 20 april. Nu ligt hij zalig uit te rusten op het nestje om te bekomen van de lange vlucht en is het geduldig wachten op de komst van zijn partner. Benieuwd wanneer we de eerste zullen zien in NK3 of NK7 in Blankenberge.

Share

Broedseizoen 2018 komt eraan !

Nog een twintigtal dagen aftellen en onze Gierzwaluwen zijn terug in het land. De dappersten komen eerst druppelsgewijs binnen en zoeken direct hun oude nestplaats weer op om die plek in te nemen en te verdedigen tegen indringers. Dan wachten ze op de partners en kan het ganse broedproces weer beginnen. In de loop van de maand mei komt dan de grote vloot “zoekvogels” die nog geen vaste nestplaats hebben. Die gaan dan op zoek naar een eigen nestplek. De camera’s van NK7 en NK3 zijn weer online. Zo kunnen we zien wanneer de eerste zijn plek terug inneemt.

Share

Daar gaan ze …

Vanmorgen was het nieuwe koppel van NK3 nog aanwezig in “hun” nestkast waarin ze nog steeds komen slapen. In NK7 nog één kuiken samen met een van de oudervogels. De twee andere kuikens moeten gisteren uitgevlogen zijn. Rond 10u in de voormiddag en nà een fikse regenbui verschenen plots een vijftal Gierzwaluwen boven de school. Waarschijnlijk was het laatste kuiken daarbij. Het broedseizoen 2017 zit er zo goed als op. Van de 38 nestkasten waren er zeker 24 bezet. Met een gemiddelde van 2 kuikens per nest moeten er dus een 40-tal jonge gierzwaluwen uitgevlogen zijn. Vorige week werden drie jonge vogels dood teruggevonden op de speelplaats. Het uitvliegen is altijd een groot risico voor de jonge Giertjes. Maar al bij al was het een schitterend Gierzwaluwenseizoen !

Share

Uitvliegen nakend…

In NK7 is het bijna zover. Nog twee dagen te gaan en de nesttijd van 42 dagen zit er op. De drie jonge vogels zijn al echte gierzwaluwen. Ze oefenen voortdurend hun vleugelspieren en krijgen ook minder te eten van de oudervogels. Dit om te vermijden dat ze met overgewicht uit de nestkast duiken. Waarschijnlijk wagen de jongen donderdag de sprong.Veel vogels zijn al vertrokken maar het koppel van NK3 komt nog steeds de nacht doorbrengen in hun nestkast.

Share

Opnieuw bezoek in NK3

Vanmorgen opnieuw een koppel in NK3. Zeer waarschijnlijk zijn dit jonge exemplaren die nog niet geslachtsrijp zijn. Dit jaar zullen ze zich deze nieuwe nestplaats eigen maken. Ze komen er in slapen, vliegen honderden keren in en uit en op die manier slaan ze dit op in hun geheugen. Volgend jaar zullen ze dan feilloos terugkeren naar dezelfde nestplaats om deze terug in te nemen en te verdedigen tegen andere gegadigden. Pas dan, als alles lukt, zullen zij op hun beurt tot broeden komen.

Share

Alles verloopt prima

De drie pulli in NK7 zijn vandaag 12 dagen oud. Het dons begint stilaan te verdwijnen en hun veren groeien volop. Nog 30 dagen te gaan. Ze hebben de hittegolf goed doorstaan. Op andere plaatsen is het voor veel jongen niet goed afgelopen : om de hitte te ontvluchten zijn er een aantal uit het nest gevallen en helaas omgekomen.In NK3 is het de laatste dagen weer stil : waarschijnlijk waren het jonge vogels die de nestkast kwamen verkennen. Maar die komen volgend jaar zeker terug.

Share