Zijn ze vertrokken ?

Woensdag 24 en donderdag 25 juli kregen we een echte hittegolf met temperaturen van boven de 40°. De webcams gaven er tijdelijk de brui aan zodat we niet konden zien wat er gebeurde. Zaterdag 27 juli werkten de webcams opnieuw en zagen we een lege NK7. Waren ze vertrokken ? Nee, de twee kuikens lagen buiten het zicht van de camera aan de invliegopening. Vandaag zondag 28 juli zien we ze weer op het nest. Volgens onze berekeningen zouden ze binnen drie dagen uitvliegen.

Share

Daar zijn de kleintjes !

Vandaag voor het eerst gezien dat er kuikens zijn. Bij een wissel was duidelijk een voederbeurt aan de gang en kon ik een glimp opvangen van een wiebelnekje. Hoeveel er precies zijn is nog niet duidelijk. De eerste dagen worden ze nog goed afgeschermd door de oudervogels. Halfweg de broedtijd werd één eitje uit het nest verwijderd. Dus hou ik het op twee kuikens.

Share

Full House !

Vanmorgen is het derde eitje gelegd op een bedje van donsveertjes.  Het gedrag van de oudervogels wijst erop dat het broeden begonnen is. Ze wisselen elkaar regelmatig af op het nestje. Misschien zien we bij zo een wissel nog eens de drie eitjes. En nu hopen dat alles goed verloopt zodat we rond 18 juni tekenen zien dat de kuikens uit het ei zijn.

Share

Goed nieuws

In NK7 is het koppel al een paar dagen compleet. Elke nacht brengen ze samen door in hun nestkast. Er worden ook al donsveertjes binnengebracht om het nestje opnieuw te stofferen. Dat gebeurt elke dag. Die veertjes plukken ze uit de lucht en komen dan precies met een witte snor de nestkast binnen. Met hun speeksel kleven ze dan die veertjes samen om een mooi kommetje te maken. Binnenkort mogen we het eerste eitje verwachten.

Share

Het broedseizoen 2019 komt eraan !

Vorig jaar was de eerste Gierzwaluw terug bij ons op 22 april. Nog een paar weken geduld dus en dan is het uitkijken naar de eerste dappere. Na maandenlang te hebben rondgezworven in Afrika, beneden de evenaar, haasten ze zich naar onze streken om een nestplek terug in te nemen, om te wachten op de partner en, als dat allemaal lukt, om het broeden te beginnen. Hieronder de link naar een mooi Duits filmpje waarin goed te zien is (dankzij het gebruik van een geolocater) WAAR onze Gierzwaluwen uithangen tijdens de 9 maanden dat ze NIET bij ons zijn.

https://www.zdf.de/documentation/terra-x/mauersegler-schlafen-selten-100.html

 

 

Share