Valse tips

Hieronder vind je tien manieren om dit jaar 
zeker te laten mislukken.

  1. Zorg vooral dat je je amuseert in de klas: pennen uit elkaar schroeven, je buurman storen met geklets, grappige tekeningen maken, zalig wegdromen … Dan kom je wel met maar 30 % van de kennis uit de klas maar de tijd is véél vlugger voorbijgegaan en je hebt je tenminste niet verveeld.
  2. Stel vooral nooit vragen aan de leerkracht. Probeer zelf je problemen op te lossen of vraag het aan een vriend. Die weet het ook maar half-en-half, maar dat is tenminste gezelliger dan zo’n leraar om uitleg vragen, want die denkt dan dat je een dommerik bent.
  3. Maak een keuze uit de te leren lessen, want die leraar zal ze toch niet allemaal kunnen overhoren, of sommige lessen zijn zo gemakkelijk dat jij die niet moet leren … Een lijst met nog meer uitvluchten heb je zelf wel liggen.
  4. Maak werk waarvoor je een paar dagen of zelf weken hebt gekregen pas op het einde: waarom zou die leraar anders zoveel tijd geven ?
  5. Begin altijd met het plezantste werk, dan zit de kans erin dat er geen tijd overblijft voor moeilijk of onaangenaam werk en dan ben je daar ook meteen van verlost.
  6. Verlies geen tijd met het trekken van lijntjes of het verzorgen van je handschrift. Werk veel met losse papiertjes die overal rondslingeren, dan kan je bij je examens je tijd gebruiken voor het ontcijferen en verzamelen van je leerstof en ben je meteen van dat lastige studeren zelf af.
  7. Bepaal na schooltijd eerst wanneer je gaat spelen of naar tv kijken. Je tijd voor studie ligt dan meteen vast: weer een zorg minder.
  8. Maak ‘het zal wel al genoeg zijn’, ‘ik zal dat wel al kennen’ of ‘als ’t nu nog niet genoeg is …’ tot je wapenspreuk.
  9. Luister vooral naar vrienden die zeggen: ‘Ja gaat toch niet blokken, zeker?’ of ‘Ik werk nooit langer dan één uurtje.’ of ‘Ik werk thuis nooit voor school!’ Als diezelfde vrienden dan toch veel punten halen is dat natuurlijk alleen omdat ze zo verstandig zijn.
  10. Bekommer je vooral niet om de raadgevingen op de andere pagina’s: die zijn toch maar nutteloos en vooral lastig! Jij weet wel beter!

Op basis van deze tien ‘valse tips’ kun je zelf tien nuttige en ‘echte tips’ schrijven.