1 Motivatie

Leren (studeren en oefenen) begint met motivatie. Met motivatie bedoelen we datgene dat jou ertoe aanzet om iets te doen.
Als je de volgende danswedstrijd wil winnen, dan kan dat jouw motivatie zijn om enkele uren meer te trainen per week. Als je bij de volgende loopwedstrijd je eigen record wil verbreken, dan zal jou dat motiveren om vaker te trainen. Als je tijdens je volgende reis naar Italië een mondje Italiaans wil spreken, dan kan dat jou aanzetten om een cursus Italiaans te gaan volgen.

Je begrijpt het al: motivatie kan ervoor zorgen dat je je vol goesting voor iets smijt en het helpt je vaak om door te bijten als het moeilijk gaat.

Dat brengt ons bij je schoolwerk. Helaas is het niet voor iedereen altijd even gemakkelijk om gemotiveerd te zijn voor schoolwerk. Games, hobby’s, tv, vriend(inn)en … lijken vaak veel leuker dan lessen volgen, taken maken, toetsen voorbereiden.

Het kan daarom belangrijk zijn om er even bij stil te staan en op zoek te gaan naar jouw motivatie om je werk goed te doen.
– Eigenlijk leren veel mensen graag iets nieuws. We hebben allemaal een nieuwsgierig kantje. Probeer die nieuwsgierigheid terug te vinden voor élk vak.
– We weten dat we dankzij school kennis en vaardigheden leren die we ons hele verdere leven kunnen gebruiken. Misschien moet je daar nog eens aan denken als je met veel tegenzin aan een taak begint.
– Iedereen krijgt graag een pluimpje, een complimentje. Dat kan een motivatie zijn om aan de taak te beginnen die je eerst niet zo goed zag zitten.
– …