7 Je planning

Je hebt nog zoveel andere dingen te doen! Je gaat al vijf dagen per week naar school en dan heb je ’s avonds nog taken te maken en toetsen voor te bereiden.

Maar je wil ook nog naar de muziekles, de jeugdbeweging, de sportclub … Er wordt van je verwacht dat je je kamer netjes houdt en regelmatig meehelpt thuis. En bovendien spreek je graag eens af met je vrienden.

Af en toe heb je het gevoel dat je tijd tekort hebt en dan vervloek je in de eerste plaats waarschijnlijk je schoolwerk.
Toch kan je heel wat tijd winnen door efficiënt te leren werken, door je werk en je werktijd te plannen.

Hieronder lees je hoe je dat kunt doen!

Vaste studiemomenten
Reserveer elke dag voldoende tijd voor je je schoolwerk. Een uur tot anderhalf uur is een mooi gemiddelde. Werk elke dag op dezelfde momenten, met een vaste regelmaat. Na een tijdje worden lessen leren en huiswerk maken een  gewoonte en op die manier heb je heel wat meer tijd over voor je andere activiteiten.

Het kan natuurlijk wel eens gebeuren dat je op zondag bv. op familiebezoek moet op een moment dat jij had voorzien om voor school te werken. Dat is geen ramp. Je kunt je werk zeker nog op een ander moment doen.

Je vindt zo’n weekplanning in je boekje ‘leren leren’. Kleur die op deze manier in:
– Tijdens de uren die GRIJS gekleurd werden, zit je in de les.
– Daarna gebruik je ORANJE om alle vaste activiteiten aan te duiden: op weg van en naar huis, de maaltijden, de jeugdbeweging, sportactiviteiten, muzieklessen, zwemmen …
– Daarna heb je nog heel wat ongekleurde vakjes over. Ga op zoek naar een ‘vast’ moment. Slaag je er bv. in om elke dag tussen 17.00 u. en 18.00 u. en tussen 19.00 u. en 19.30 u. tijd te voorzien voor je schoolwerk? Kleur je vaste studiemomenten BLAUW.
(Leerlingen die avondstudie volgen, die hebben sowieso al een vast werkmoment! Handig!)

Je kan je vaste studiemomenten ook als nieuwe agenda toevoegen in de app agenda, zodat je dit ook daar kunt zien!

Afspraken thuis
Toon je weekplanning aan je huisgenoten. Op die manier weten zij wanneer jij voor school gaat werken en dan kunnen zij daar rekening mee houden.

Soms kan het ook goed zijn dat zij je er eventjes aan herinneren … Want waarschijnlijk zul je af en toe wel eens durven ‘vergeten’ dat je voor school zou werken!

Een avondje niets doen?
Het kan gebeuren dat je ‘s avonds niets moet doen tegen de volgende dag. En dat kan heel leuk zijn. Maar … sommige taken kan je niet maken op één avond en sommige toetsen kan je niet voorbereiden op één avond.

Daarom is het belangrijk dat je ook eens wat verder kijkt in je agenda. Heb je geen schrijfopdracht tegen de week erna? Dan kan je daar al aan beginnen! Of een grote toets van Frans? Je zou al een heel stuk kunnen leren.
Maak ‘s avonds niet alleen die dingen die tegen de dag erna moeten af zijn!

Je kan je avondje niets doen ook gebruiken om je woordjes van Frans of van Latijn eens te herhalen. Of om een moeilijk hoofdstuk van wiskunde nog eens in te oefenen.

En misschien merk je dat je de week erna twee taken en één toets op één dag hebt. Als je nu al die taken maakt, kan je de week erna je tijd aan die toets besteden.
Je hebt tijd voorzien om voor school te werken, gebruik die dan ook.

Maar dat betekent niet dat een avondje toch eens lekker niets doen verboden is!

Overzicht bewaren
Je leerkrachten noteren je taken en toetsen in de digitale agenda. Vergeet niet om die er regelmatig bij te nemen en om ook eens het week- en maandoverzicht te gebruiken. Vul de agenda ook aan met je eigen activiteiten en je vaste studiemomenten.

We kunnen geen bergen leerstof in én keer in ons hoofd prenten. Daarom is het goed om de leerstof in stukjes te verdelen en elke dag een stukje te leren en het vorige te herhalen!