5 Je werkplek thuis

Een rustige werkomgeving
Zorg ervoor dat je in een rustige werkomgeving zit. Aan de keukentafel, terwijl de rest van het gezin zit te kletsen, voor de tv, aan de computer … Dat zijn allemaal plaatsen waar je afgeleid wordt, veel tijd zult verliezen en weinig werk zult verzetten!

Gemotiveerd studeren is moeilijk als je op je werktafel telkens weer archeologische opgravingen moet organiseren om de juiste cursus terug te vinden. Of als je steeds weer moet proberen een hoekje van tien bij tien centimeter vrij te maken om te kunnen schrijven. Leg op je werktafel alleen wat je nodig hebt om te studeren.

Geef je spullen een eigen plaats

  1. Je spullen netjes een eigen plaats geven is tijd winnen. En tijd is je bondgenoot bij het studeren. Zo kun je daarna lekker genieten van je vrije tijd. Alles een eigen plaats geven doe je elke dag. Ook als je er even geen zin in hebt.
  2. Gebruik je verstand als je materiaal koopt. Kies bv. een blauwe map voor Nederlands, een rode voor wiskunde.
  3. Krijg je in de klas fotokopieën, maak die dan meteen herkenbaar. Links bovenaan noteer je je naam of initialen, de datum, de afkorting van het vak.
  4. Stop je kopieën onmiddellijk in de juiste map. Lukt dat om de een of andere reden niet, gebruik dan je vervoersmap. Laat ze daar niet langer dan een week in zitten!
  5. Gebruik je boekentas niet als een mobiel minilab waarin je experimenteert met bruine bananen van een maand of drie oud en een gehavend yoghurtpotje. Anders gezegd: houd je boekentas overzichtelijk. Haal na je huistaken het overbodige eruit en stop er alleen in wat je echt nodig hebt. Als je dat elke dag doet, is het een klus van niks.

Maak ook gebruik van de vele iPadtips.

  • Zet je iPad op ‘niet storen’. Zet je meldingen op je iPad sowieso af.
  • Gebruik in samenspraak met (een van) je ouders de begeleide toegang als je weet dat je snel afgeleid wordt.
  • Verwijder games en sociale media (een tijdje) als je merkt dat je het niet kunt laten om er tijdens het studeren gebruik van te maken.
  • Baken je tijd af en gebruik daarvoor je wekker. Beloon jezelf na 50 min. hard werken bv. met 5 min. gamen.