4 Studeren na school

Maak eerst deze test voor je de rest van deze pagina leest!

Help, ik heb schoolwerk
Als je ’s avonds thuiskomt, heb je soms geen zin meer om nog eens te werken voor school. Maar in je boekentas zitten enkele taken die je zeker moet afwerken en er moet gestudeerd worden voor toetsen. Je wilt dat werk zo vlug mogelijk achter de rug hebben. Hoe pak je dat dan het beste aan? Hier zijn enkele handige tips en trucs.

Een gewone schooldag
’s Ochtends ben je nog maar nauwelijks aangekomen op school, of daar gaat de bel al. Zin of niet: je moet wel naar binnen, de klas in, om op je plaats te gaan zitten. Nog even en dan moet iedereen stil zijn, anders krijg je misschien wel een opmerking!
De rest van de dag verloopt verder op die manier. Niemand vraagt of je zin hebt om naar binnen te gaan. De bel zegt dat het moet! Niemand stelt je voor te kiezen tussen lekker babbelen of stil zijn. Nee, de leraar wil dat het stil is. En je moet in orde zijn met je materiaal!
Maar dat heeft zo zijn redenen. Zonder al die eisen en gewoontes van leraren zou de hele school vierkant draaien en zou er veel tijd verloren gaan.

Een gewone schooldag
Als je na zo’n schooldag thuiskomt, wil je vast iets helemaal anders doen. Eens lekker naar buiten gaan, lopen, fietsen, op de trampoline springen, tegen een balletje trappen. Of de radio aanzetten, met je lievelingsmuziek keiluid. Of misschien wil je even doodrustig een boterhammetje eten, zonder dat je door allerhande belsignalen wordt opgejut. Dat is helemaal normaal. En het is ook belangrijk dat je tijd neemt voor ontspanning.

Maar vergeet niet: in je boekentas nog enkele taken en lessen die je vanavond ook nog moet afwerken en studeren.

Op je tanden bijten
Nu zal je even op je tanden moeten bijten. Het werk dat je thuis moet doen, loopt in het honderd als je niet elke dag op tijd aan de slag gaat. Hier zijn enkele tips om je huiswerk goed aan te pakken.

 • Als je elke dag op hetzelfde uur begint aan je schoolwerk, wordt dat al gauw een gewoonte. (Leerlingen die avondstudie volgen, hebben automatisch zo’n vast studiemoment. Vraag hen maar eens of dat helpt.)
 • Werk altijd op dezelfde plek, een plek die je altijd gebruikt voor schoolwerk. Dan word je niet zo gauw afgeleid.
 • Je zit op een stoel, want geef toe: liggen op een bed, dat doet denken aan relaxen en rusten!
 • En wil je niet zo snel mogelijk af van je werk? Dan vermijd je best alle afleiding! Een radio zet je alleen maar op wanneer je eenvoudig schrijfwerk moet doen of een creatieve opdracht hebt. Wanneer je heel geconcentreerd moet studeren, moet je het jezelf niet moeilijker maken dan nodig is: schakel alles wat je afleidt uit! Vraag je zus om haar pianolessen te oefenen wanneer je schoolwerk klaar is. Zet je gsm uit. Zet de meldingen van je iPad uit. Leg je favoriete tijdschrift op een andere plek. Je wilt toch niet langer werken dan je hebt voorzien? In maximaal twee uurtjes tijd kun je klaar zijn!
 • Om geen enkele opdracht uit het oog te verliezen, gebruik je altijd je agenda. Maak een lijstje met wat je die avond wilt doen. Zet een streep door elke taak die je af hebt. Het geeft een goed gevoel als je je takenlijstje stilaan korter en korter ziet worden.
 • Steek ten slotte alles in je boekentas wat je de volgende dag op school bij je moet hebben. Daarna kun je met een gerust hart beginnen aan de rest van de avond.

Wat als?
En wat als je je huiswerk de hele avond voor je uit schuift? Je loopt dan voortdurend met het gevoel dat je eigenlijk eerst iets anders zou moeten doen. Je kunt niet echt genieten van je vrije tijd. Het lijkt alsof je hele avond gevuld is met schoolwerk. Je krijgt het warm en koud tegelijk als je de volgende dag op weg naar school bedenkt dat je iets vergeten hebt. Je maakt een slechte beurt als je leraar de les opvraagt. Je hebt gedonder met je ouders die altijd maar weer vragen of je niets moet doen voor school. En je zegt dan wel dat je je best hebt gedaan, maar je hebt er eigenlijk geen idee van of dat wel klopt.

Vijf tips voor het perfecte huiswerk

 1. Na de school mag je ontspannen, maar ga tijdig weer aan de slag.
 2. Begin elke dag op hetzelfde moment.
 3. Werk op een vaste, vertrouwde en rustige werkplek.
 4. Gebruik je agenda om te weten wat je moet doen.
 5. Maak na je huiswerk je boekentas.