Te zware boekentas?

Het tijdschrift Klasse kwam enkele jaren geleden al tot de vaststelling dat het probleem van de zware boekentassen het grootst is in het eerste middelbaar. Het gemiddelde gewicht van de boekentassen (8 kg) bedraagt 18 procent van het eigen gewicht (44 kg).

Algemeen wordt aangenomen dat een kind niet meer dan 10 procent van zijn eigen gewicht mag meezeulen! Hoeveel mag jouw boekentas dan wegen?

TIP 1: JE VERVOERSMAP
Herken je dit?

  • Je maakt een taak en stopt die in je boekentas. Wanneer je ze de volgende dag wil uithalen om aan je leerkracht te geven, vind je ze onderaan in je boekentas en je blad lijkt wel een accordeon.
  • Of je moet studeren voor een toets geschiedenis, maar je wil (om het gewicht van je boekentas te beperken) niet je hele cursus meenemen naar huis.

Eén oplossing: De vervoersmap die je bij je boekenpakket cadeau kreeg! In die map stop je alle losse bladen die in je boekentas moeten.

Let wel op: het is niet de bedoeling dat die bladen daar voor eeuwig in blijven zitten! Stop ze zo snel mogelijk in de juiste cursus en dien taken op tijd in!

Scheur een stuk van je cursusblok en je taken- en toetsenblok. Stop die stukken in je vervoersmap, zodat je ze altijd bij je hebt en laat de rest van je blok in je kastje of thuis liggen. Dat beperkt het gewicht van je boekentas weer.

TIP 2: JE LOCKER
Elke dag al je boeken en mappen voor elke les van thuis meezeulen naar school en ’s avonds in de omgekeerde richting? Elke dag een etui met honderden verschillende kleurtjes in je boekentas? Dat zorgt alleen maar voor extra balast.

Probeer zoveel mogelijk materiaal dat je op school nodig hebt, in je locker te laten.
Je atlas, cursussen, een etui met enkele potloden en stiften … Wat je thuis niet nodig hebt, laat je best op school.

Om vier uur neem je alleen die dingen mee die je ’s avonds nodig hebt om je huiswerk te maken of om te leren voor een toets. In het begin lijkt dat moeilijk en zal je misschien iets vergeten, maar als je volhoudt, word je dit wel gewoon!

TIP 3: JE AGENDA
Hoe weet je nu welke spullen je voor elk vak moet hebben? In het boekje ‘leren leren’ staat een materiaallijst en een overzicht van de cursussen per vak. Wanneer je twijfelt, kan je die er terug bij nemen.

Als je na het laatste lesuur je boekentas maakt, dan moet je ervoor zorgen dat je alles meeneemt wat je nodig hebt om die avond taken te maken of toetsen voor te bereiden. Bekijk je agenda, beslis wat je ’s avonds gaat doen en stop het nodige materiaal in je boekentas.

Als je moet studeren voor een toets, neem dan alleen die blaadjes uit je map die je nodig hebt en stop ze in je vervoersmap.