Daar gaan ze …

Vanmorgen was het nieuwe koppel van NK3 nog aanwezig in “hun” nestkast waarin ze nog steeds komen slapen. In NK7 nog één kuiken samen met een van de oudervogels. De twee andere kuikens moeten gisteren uitgevlogen zijn. Rond 10u in de voormiddag en nà een fikse regenbui verschenen plots een vijftal Gierzwaluwen boven de school. Waarschijnlijk was het laatste kuiken daarbij. Het broedseizoen 2017 zit er zo goed als op. Van de 38 nestkasten waren er zeker 24 bezet. Met een gemiddelde van 2 kuikens per nest moeten er dus een 40-tal jonge gierzwaluwen uitgevlogen zijn. Vorige week werden drie jonge vogels dood teruggevonden op de speelplaats. Het uitvliegen is altijd een groot risico voor de jonge Giertjes. Maar al bij al was het een schitterend Gierzwaluwenseizoen !

Share

Uitvliegen nakend…

In NK7 is het bijna zover. Nog twee dagen te gaan en de nesttijd van 42 dagen zit er op. De drie jonge vogels zijn al echte gierzwaluwen. Ze oefenen voortdurend hun vleugelspieren en krijgen ook minder te eten van de oudervogels. Dit om te vermijden dat ze met overgewicht uit de nestkast duiken. Waarschijnlijk wagen de jongen donderdag de sprong.Veel vogels zijn al vertrokken maar het koppel van NK3 komt nog steeds de nacht doorbrengen in hun nestkast.

Share

Opnieuw bezoek in NK3

Vanmorgen opnieuw een koppel in NK3. Zeer waarschijnlijk zijn dit jonge exemplaren die nog niet geslachtsrijp zijn. Dit jaar zullen ze zich deze nieuwe nestplaats eigen maken. Ze komen er in slapen, vliegen honderden keren in en uit en op die manier slaan ze dit op in hun geheugen. Volgend jaar zullen ze dan feilloos terugkeren naar dezelfde nestplaats om deze terug in te nemen en te verdedigen tegen andere gegadigden. Pas dan, als alles lukt, zullen zij op hun beurt tot broeden komen.

Share

Alles verloopt prima

De drie pulli in NK7 zijn vandaag 12 dagen oud. Het dons begint stilaan te verdwijnen en hun veren groeien volop. Nog 30 dagen te gaan. Ze hebben de hittegolf goed doorstaan. Op andere plaatsen is het voor veel jongen niet goed afgelopen : om de hitte te ontvluchten zijn er een aantal uit het nest gevallen en helaas omgekomen.In NK3 is het de laatste dagen weer stil : waarschijnlijk waren het jonge vogels die de nestkast kwamen verkennen. Maar die komen volgend jaar zeker terug.

Share

Inderdaad 3 kuikens in NK7

Over de middag mooi kunnen zien dat er inderdaad 3 kuikens zijn in NK7. Met de tropische temperaturen van 32° worden ze vaker alleen gelaten. Hopelijk krijgen ze het niet tè warm…Ook in NK3 is er wat gaande : de eenzame bezoeker is er eindelijk in geslaagd om een vrouwtje te versieren en mee te lokken in de nestkast. Wat zal dat worden ? We zullen zien….

Share

Drie Wiebelnekjes ???

Vanmorgen kon ik bij een wissel van de oudervogels in NK7  even een glimp opvangen van de kleintjes. Ze moeten waarschijnlijk gisteren of eergisteren uit het ei gekomen zijn. Precies volgens plan dus. Ik kon nog niet zien of er inderdaad drie zijn, dat zal pas binnen een vijftal dagen kunnen als beide oudervogels samen op jacht gaan naar insecten. Ook in NK3 is er af en toe beweging : er komt regelmatig een Giertje binnen dat probeert een partner mee naar binnen te lokken. Benieuwd of dat zal lukken.

Share

3de ei in NK7 !

Het legsel in NK7 is compleet : het broeden kan beginnen. Als alles goed verloopt kunnen we rond 15 juni de kuikens verwachten na een broedtijd van ongeveer 20 dagen. De kuikens zullen we dan nog niet zien, die worden de eerste dagen nog goed warm gehouden door de oudervogels. We zullen enkel weten dat er kuikens zijn wanneer we eischaaltjes zien liggen naast het nestje. Spannend !

Share

2de ei in NK7 !

Vanmorgen is het tweede ei gelegd in NK7. Dat is ongeveer 48 uur nà het eerste eitje. Precies op schema dus. Komt er vrijdag of zaterdag nog een derde ? Dat kan, de weersomstandigheden zijn bijzonder goed. Nu nog afwachten of de Giertjes het zien zitten om drie kuikens groot te brengen. We zullen zien…

Share